Lasagne z cukinią i mięsem

Składniki:

Makaron do lasagne 1op.,

Woda 1L,

Mięso mielone (wieprzowo - wołowe) 0,5 kg, 

Cebula czerwona 1 duża, 

Pietruszka, 

Cukinia 2 szt. (średniej wielkości), 

Passata (ziołowa lub z czosnkiem), ok. 500 - 700 ml.,

Oliwa z oliwek 2 łyżki, 

Ser żółty 10 - 20 dag.  (starty), 

Masło, 

Przyprawy: sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, oregano.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w cienkie plasterki (piórka), podsmażyć ją na niewielkiej ilości oliwy z oliwek ( nawet 1 łyżka), następnie usmażyć mięso z przyprawami (sól, pieprz, curry – według uznania). Pod koniec dodać passatę (zostawić trochę na później – 1 szklanka), która została wymieszana z ziołami. Całość dusić przez kilka minut. Sos zmniejszy trochę swoją objętość. Cukinię pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek, posypać solą i odstawić na dobrych kilkanaście minut. Zagotować wodę 1 l z łyżeczką soli i gotować w niej makaron do lasagne (po 2 szt.) przez 3 min. i wyjmować na talerz lub od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Formę wcześniej wysmarować niewielką ilością masła. Na makaron położyć mięso z sosem pomidorowym i przykryć znowu makaronem, następnie położyć cukinię i przykryć makaronem. Polać makaron passatą, posypać startym  żółtym serem, ja dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę i serek typu feta. Nie jest to klasyczna lasagne, zwłaszcza, że nie ma sosu beszamelowego. Taki przepis również się pojawi. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s