Lasagne z cukinią i mięsem

Składniki:

Makaron do lasagne 1op.,

Woda 1L,

Mięso mielone (wieprzowo - wołowe) 0,5 kg, 

Cebula czerwona 1 duża, 

Pietruszka, 

Cukinia 2 szt. (średniej wielkości), 

Passata (ziołowa lub z czosnkiem), ok. 500 - 700 ml.,

Oliwa z oliwek 2 łyżki, 

Ser żółty 10 - 20 dag.  (starty), 

Masło, 

Przyprawy: sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie, oregano.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w cienkie plasterki (piórka), podsmażyć ją na niewielkiej ilości oliwy z oliwek ( nawet 1 łyżka), następnie usmażyć mięso z przyprawami (sól, pieprz, curry – według uznania). Pod koniec dodać passatę (zostawić trochę na później – 1 szklanka), która została wymieszana z ziołami. Całość dusić przez kilka minut. Sos zmniejszy trochę swoją objętość. Cukinię pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek, posypać solą i odstawić na dobrych kilkanaście minut. Zagotować wodę 1 l z łyżeczką soli i gotować w niej makaron do lasagne (po 2 szt.) przez 3 min. i wyjmować na talerz lub od razu układać w naczyniu żaroodpornym. Formę wcześniej wysmarować niewielką ilością masła. Na makaron położyć mięso z sosem pomidorowym i przykryć znowu makaronem, następnie położyć cukinię i przykryć makaronem. Polać makaron passatą, posypać startym  żółtym serem, ja dodałam jeszcze posiekaną pietruszkę i serek typu feta. Nie jest to klasyczna lasagne, zwłaszcza, że nie ma sosu beszamelowego. Taki przepis również się pojawi. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO!

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Lasagne z cukinią i mięsem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s