Ratatuj – Ratatouille wersja zimowa

Ratatouille w wersji zimowej, bo nie ma jeszcze w sklepach pomidorów zielonych i żółtych oraz o dziwo nie mogłam znaleźć bakłażana!!!! A szukałam w czterech sklepach. Jak tylko pojawią się smakowite pomidorki to przygotuję prawdziwą Ratatouille i po bakłażany pójdę nawet na koniec świata!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska
Składniki:

puszka krojonych pomidorów z ziołami lub bez, 

1 duża cebula, 

2 średniej wielkości pomidory, 

1 mała papryka czerwona,

1 mała papryka żółta,

1 cukinia, 

oliwa z oliwek, 

przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska
Składniki sos beszamelowy: 

2 łyżki masła, 

2 łyżki mąki pszennej, 

1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 

sól i pieprz, 

1,5 szklanki mleka.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa. Pomidory i cukinię pokrój w cienkie plasterki, następnie przypraw je solą i odstaw na chwilę. W drobną kostkę pokrój czerwoną i żółtą paprykę. Cebulę posiekaj w piórka. Podsmaż cebulę z czerwoną papryką i 2 – 3 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw ziołami prowansalskimi. Pod przykryciem duś składniki przez jakieś 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 190 – 200 stopni, grzałka górna i dolna. Pomidory z cebulą, które zmniejszyły trochę swoją objętość umieść w naczyniu żaroodpornym, następnie warzywa układaj naprzemiennie, blisko siebie. Szczelnie okryj naczynie folią aluminiową i piecz tak przez 30 minut. Następnie zdejmij ją i piecz przez kolejne 30 minut. 

k9.JPG
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie sos:

Najpierw masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu, później dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Pamiętaj, że nie może być grudek! Następnie dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Teraz czas na przyprawy – sól i gałkę muszkatołową. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s