Babeczki z kajmakiem

Składniki 12 babeczek:

 2 duże jajka rozmiar L,

250g mąki, 

175 g margaryny, 

180 - 190 g cukru (najelpiej drobnego cukru do wypieków),

280 ml mleka, 

50 g niesłodzonego kakao w proszku,



1 łyżeczka aromatu waniliowego, 

12 g proszku do pieczenia, 

szczypta soli.
P2.JPG
Fot. Aleksandra Komorowska
Składniki krem:


200 g masy kajmakowej klasycznej lub o smaku krówki, 

200 ml śmietanki 30% lub 36%,

500 g serka mascarpone

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Margarynę rozpuść w małym garnuszku i odstaw do przestudzenia. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao umieść w misce, dodaj sól i cukier. W drugiej misce ubij jajka i dodaj przestudzoną margarynę, mleko i olejek waniliowy. Połącz składniki i dobrze wymieszaj. Umieść masę w papilotkach – 12 sztuk. Piecz w temperaturze 180st. grzałka górna i dolna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

Serek mascarpone i śmietanę ubij na sztywno. Dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj. Wstaw tak przygotowaną masę do lodówki na przynajmniej 2h.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

SMACZNEGO! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s