Czekoladowo-migdałowe Muffinki

Składniki 12szt.:

1 jajko rozmiar L,

120g mąki pszennej tortowej,

50 g margaryny w temperaturze pokojowej, 

25 g niesłodzonego kakao w proszku, 

140 ml mleka,

3/4 łyżeczki aromatu migdałowego, 

szczypta soli, 

140 - 150 g cukru drobnego do wypieków, 

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i wlej olejek migdałowy. Rozgrzej piekarnik do 175 st. (Grzanie górne i dolne). W drugiej misce utrzyj margarynę z cukrem, możesz do tego użyć miksera na najniższych obrotach. Później dodaj to tej masy jajko i kakao. Składniki mieszaj dalej mikserem. Gdy masa będzie jednolita dodaj ją do składników suchych, wlej do nich mleko oraz olejek migdałowy. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozlej masę do papilotek i wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut lub piecz do tzw. suchego patyczka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

Składniki na krem:

130 g miękkiego masła, 

1 - 3 łyżek mleka, 

200 g cukru pudru, 

1 łyżeczka olejku waniliowego,

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Utrzyj masło na puszystą i jednolitą masę. Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj dalej, żeby zgubić cukier. Następnie, gdy już nie będzie grudek wlej olejek waniliowy i dodaj łyżkę mleka, Składniki wymieszaj i sprawdź konsystencję masy, jeżeli będzie zbyt gęsta dodaj kolejną łyżkę mleka, itd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s