Jabłecznik

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska
Składniki:
 
 150 g margaryny,
 
 200 g mąki pszennej tortowej,
 
 60 ml śmietany 12%,
 
 6 jabłek średniej wielkości,
 
 200 g cukru pudru, 
 
 Przyprawy - imbir , cynamon, przyprawa do piernika,
 
 200 ml wody.
K3.JPG
fot. Aleksandra Komorowska
Przygotowanie:
W misce umieść przesianą mąkę oraz pokrojoną w kostki margarynę.
Składniki ucieraj, aż do momentu, gdy otrzymasz jak okruszki chleba lub piasek:) następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie już gotowe owiń je folią spożywczą i pozostaw w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, pamiętaj o podsypywaniu mąką. Gotowe ciasto umieść w formie do tarty, a jego nadmiar odetnij i rozwałkuj ponownie, żeby przygotować paski na wierzch.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce możesz przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka należy obrać ze skórki i szypułek a następnie pokroić w drobną kostkę. W małym garnuszku lub rondelku umieścić należy jabłka, wodę, cukier puder i przyprawy. Później przez 15 – 20 minut należy gotować jabłka pamiętając O mieszaniu. Przed nałożeniem jabłek należy ponakłuwać widelcem ciasto i podpiec je przez 15 minut w temperaturze 190stopni. Później umieść jabłka i poukładaj paski z ciasta, następnie piecz ciasto przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem. Najlepiej podawać na ciepło z lodami:)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO! 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s