Słodkie bułeczki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Składniki (12-16 szt.):

40 g margaryny roztopionej,

25 g świeżych drożdży,

3 duże jajka – 1 całe + 2 żółtka,

250 ml mleka bez laktozy,

520 – 550 g mąki tortowej pszennej,

szczypta soli,

4 łyżeczki cukru,

marmolada wieloowocowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Zrób rozczyn z drożdży. W misce umieść przesianą mąkę, jajka, mleko, cukier, sól. Dodaj rozczyn z drożdży i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj roztopioną margarynę, ciasto zrobi się bardziej zbite i sprężyste. Zostaw je w misce na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie uformuj z ciasta małe kuleczki i umieść w nich nadzienie. Następnie zagnieć tak ciasto, żeby powstały znowu kuleczki. Bułeczki można w tym momencie posypać kruszonką lub makiem. Bułeczki ułóż na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Pod przykryciem odstaw je na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 195 st. Bułeczki piecz przez 25 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO! 🙂

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s