Lekkie bezy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Składniki (25-35 szt.):

2 duże białka najlepiej z jajek rozmiar L z wolnego wybiegu

70 g drobnego cukru do wypieków

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Przygotowanie:

Ubić na sztywno białka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, cały czas mieszając. Piana powinna się zrobić bardziej wodnista. Po dodaniu całego cukru należy zwiększyć obroty miksera i przywrócić mu wcześniejszą sztywność 🙂 Następnie masę umieścić w szprycy cukierniczej i wybrać odpowiadającą nam końcówkę. Nie polecam tych dużych okrągłych, bo wychodzą takie mało zgrabne beziki. Lepsza będzie gwiazdka otwarta. Przed rozpoczęciem przygotowań warto włączyć piekarnik ok. 140-145 st. z termoobiegiem. Podobno bezy nie powinny czekać, żeby nagrzał się piekarnik….moje czasem czekają i nic się nie dzieje. Bezy suszyć ok 40 do 45 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska
Reklamy

3 thoughts on “Lekkie bezy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s