Zupa krem z niespodzianką

 

Składniki dla 6 os.:

5-6 średniej wielkości ziemniaków,

1 średniej wielkości czerwona papryka,

1 duża cebula,

1 duży, gruby por lub 2 mniejsze,

Kostka warzywna,

Olej,

śmietana 12% – 100 -150 g,

oliwa z oliwek,

6 kromek chleba,

przyprawy – imbir mielony, papryka słodka, curry, pieprz kolorowy, sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, pora posiekać w paski. Wszystko umieścić w dużym garnku z 1,5 litra wody, gdy się zagotuje to dodać do nich kostkę warzywną. Wszystko gotować dość długo, bo ponad 30 minut. Składniki powinny być aż rozgotowane. Odstawić garnek na 40 – 15 minut, żeby „zupa” ostygła. W tym czasie posiekaj paprykę w drobną kostkę i cebulę w piórka, umieść je na patelni. Podlej wszystko niewielką ilością oleju i przypraw imbirem, pieprzem i słodką papryką. Następnie odstaw na kilka minut, żeby papryka ostygła. Teraz czas na blender. Najpierw zblenduj ziemniaki z porem, dodaj kilka łyżek śmietany 12% (gęstej), dodaj sól, pieprz kolorowy, paprykę słodką i odrobinę curry. Przyprawiaj wszystko do takiego smaku, żeby Tobie wszystko smakowało. Ja lubię dość wyrazisty smak, więc sporo wsypałam imbiru do papryki oraz zrobiłam dość aromatyczną zupę. Następnie zblenduj paprykę z cebulą. Nalej zupę krem do głębokiego talerza, dodaj kilka łyżek paprykowego kremu i podawaj z grzankami, które są polane oliwą z oliwek.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s