Kawowe Muffinki

Składniki na 12 muffinek:

3 średniej wielkości jajka

150 g mąki

130 g drobnego cukru do wypieków

1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżka gorącej wody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

160 g margaryny

Przygotowanie:

Margarynę utrzyj z cukrem na pulchną i jednolitą masę. Rozpuść łyżkę kawy w gorącej wodzie, dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę. W misce umieść mąkę i proszek do pieczenia. Do masy – margaryna + cukier dodaj jajka i przygotowaną kawę, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie połącz składniki z obu misce. Znowu wszystko dobrze wymieszaj. Otrzymaną masę umieść w przygotowanych papilotkach i piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Składniki na krem:

170 g margaryny

150 g cukru pudru

1 łyżka gorącej wody

1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Kawę tak jak poprzednio rozpuść w wodzie, a margarynę utrzyj z cukrem pudrem do momentu, aż powstanie pulchna masa. Dodaj przygotowaną kawę i wszystko zmiksuj na wysokich obrotach. Gotowy krem wstaw do lodówki na jakieś 20 minut. Później umieść krem w rękawie cukierniczym i ozdób babeczki. Możesz je posypać ziarenkami kawy lub kawą rozpuszczalną dla dekoracji.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s