Domowe ciasteczka

Składniki:

250 g mąki pszennej

80 g cukru pudru

jajko średniej wielkości

115 – 120 g masła

2 łyżki obfite miodu płynnego

przyprawy – można dodać cynamon, korzenne, do piernika, kardamon, ale tylko łyżeczkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i zacznij zagniatać. Z ciasta powinna ukształtować się kula, którą należy owinąć folią spożywczą i schować do lodówki. Powinna się chłodzić przynajmniej godzinę. Ja zostawiłam na ponad dwie i było wszystko ok. Następnie należy wyjąć ciasto z lodówki i zostawić je na kilka minut, żeby nabrało trochę temperatury otoczenia. Późnej rozwałkuj ciasto, dość cienko. Pamiętaj, żeby podsypywać je mąką. Ciastka można wycinać w dowolnych kształtach oraz odbijać na nich stemple. Ciastka umieść na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200st i piec przez 12 min. Nie włączaj termooobiegu! Ciastka studzić na kratce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SMACZNEGO 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s