Krem z kukurydzy

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 

Składniki dla 6 osób:

3 kostki rosołowe

1  duży por pokrojony w cienkie paski

100 g mąki kukurydzianej

0,5 l mleka bez laktozy (1,5%)

150 g – 200 g śmietany 36 % lub 22%

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

Puszka kukurydzy

Szczypiorek

3 kromki chleba razowego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

Do dekoracji:

Posiekaj szczypiorek i przygotuj grzanki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

 Co zrobić:

Zagotuj 1,5 – 2 litrów wody, dodaj do niej 3 kostki rosołowe i gotuj przez minutę. Następnie dodaj pory i gotuj przez 5-7 minut na średnim ogniu. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z mlekiem, zrób to dokładnie. Zmniejsz ogień pod garnkiem i dodaj mieszkankę mleka i mąki. Całość gotuj przez 10 -12 minut. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać. Po tym czasie przyszedł czas na dodanie śmietany. Zmniejsz ogień pod garnkiem i zacznij powoli dodawać śmietanę, pamiętaj o dokładnym mieszaniu. Teraz czas na przyprawy…pamiętaj, że zupa ma odpowiadać Tobie! Ja dodaję trochę pieprzu i soli, dość sporo gałki muszkatołowej i odrobinę słodkiej papryki. Nalej zupę do miseczki i udekoruj. Na środku umieść grzanki i szczypiorek, a dookoła posyp kukurydzą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fot. Aleksandra Komorowska

SMACZNEGO!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s