PROSTE I SZYBKIE CIASTO

Składniki:

180 g cukru

130 g mąki pszennej

2 łyżeczki lekko czubate proszku do pieczenia

100 ml wrzącej wody

4 jajka

20151224_111214

Co zrobić:

Mąkę i proszek do pieczenia umieść w misce. Ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Jajka powinny znacznie zwiększyć swoją objętość. Później dodaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj wrzącą wodę i znowu lekko przemieszaj wszystko. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, ale tylko samo dno. Przelej masę do przygotowanej formy.

Ciasto piecz w temperaturze 175 – 180 st. Przez 40 min lub dłużej, jeżeli patyczek nie będzie suchy. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a później wyjąć i dalej studzić. Przekroić na dwie części.

Składniki na krem:

1, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

175 g masła

2 żółtka

130 g cukru

150 ml mleka

Co zrobić:

Mleko przelej do rondelka i wsyp cukier, całość podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się cukru, ale nie zagotowujemy. W misce umieść dwa żółtka i wymieszaj, później dolewaj stopniowo mleko z cukrem, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą przelej je ponownie do rondelka i podgrzewaj przez 10 min cały czas mieszając, masa ma zgęstnieć, ale pamiętaj, żeby jej nie zagotować. Odstaw do wystudzenia. Miękkie masło utrzyj z ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodaj stopniowo masę mleczno – żółtkową i ucieraj wszystko do uzyskania puszystego kremu.

Co dalej:

Ciasto przełóż w środku jakąś konfiturą o lekko kwaskowym smaku lub przygotowanym kremem waniliowym. Później całe ciasto obłóż kremem i obsyp sporą ilością rodzynek.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s