Chleb półrazowy

Składniki:

300 ml letniej wody

20 g drożdży świeżych

2 łyżeczki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

250 – 300 g mąki pszennej chlebowej

250-300 g mąki pszennej razowej chlebowej

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Co zrobić:

Przygotuj rozczyn z drożdży. Następnie umieść w misce mąkę, cukier, sól i drożdże. Powoli dodawaj olej i wodę, tak żeby składniki się połączyły. Teraz zacznij wyrabiać ciasto, żeby było gładkie i elastyczne, zajmie to 10-15 minut. Następnie odstaw gotowe ciasto w ciepłe miejsce, pamiętaj, żeby przykryć je czystą ściereczką. Odczekaj około godziny. W tym czasie przygotuj formę do wypieku, wysmaruj ją dokładnie masłem. Później ciasto przełóż do formy prostokątnej, niezbyt dużej. Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i poczekaj aż podwoi swoją objętość.

Chleb piecz w temperaturze 200 stopni przez 35 minut. Wystudź na kratce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s