PYSZNE ROGALE NA ŚNIADANIE

Składniki na 6 – 9 rogalików:

600 g mąki pszennej

2 małe jajka

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki cukru

250 ml letniego mleka

70 g masła, roztopionego

20 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

50 g masła, roztopionego

1 jajko

mąka do podsypywania

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co zrobić:

Na początek przygotuj rozczyn z drożdży. Do garnuszka wsyp drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka i 3 łyżki mąki pszennej.  Wszystko dobrze wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 20 – 30 minut.

Później w misce umieszczamy mąkę pszenną, sól, cukier, jajka i mleko, zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Zrób z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Może to zająć około godziny.

Następnie dzielimy ciasto na kilka kulek – tyle będzie rogali. Każdą z nich musisz rozwałkować na okrągły placuszek. Ciasto posmarować niewielką ilością masła. Później zwinąć ciasto wzdłuż krótkiego boku. Na koniec uformować rogala.

Rogaliki ułożyć na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Przed pieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 – 25 minut. Studzić na kratce.

smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s