SMAKOWITY MAKOWIEC

Składniki:

180 ml letniego mleka

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

3 szklanki mąki pszennej

6 żółtek

45 g świeżych drożdży

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki spirytusu lub wódki lub rumu lub likieru migdałowego

1 – 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Co zrobić:

Najpierw przygotować rozczyn z drożdży. Instrukcje znajdziesz w przepisie z rogalikami. Do miski dodaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Na samym końcu dodaj tłuszcz. Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło na jakąś godzinkę.

Składniki na masę makową lub możesz kupić gotową:

500 – 550 g maku

100 g rodzynek

50 g orzechów, posiekanych

6 białek

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

150 – 170 g brązowego cukru

3 łyżki miodu

1 łyżeczka czubata cynamonu

1 łyżka masła

2 łyżeczki aromatu migdałowego

Co robić:

Na początek zalej mak wrzącą wodą i odstaw do wystygnięcia, później odsącz z nadmiaru wody i przemiel przez maszynę do mięsa z drobnym sitkiem. Tą czynność możesz powtórzyć. Do tak przygotowanego maku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Później ubij białka na sztywno i wymieszaj je z masą.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3-4 mm i nałóż masę makową. Pamiętaj, żeby zostawić ok 2,5 cm wolnego od brzegów. Ciasto zwiń jak roladę. Ciasto przedziel na dwie części i podwiń boki pod ciasto. Makowce połóż na papierze do pieczenia, który wcześniej został jeszcze posmarowany olejem, zawiń ciasto w niego dwukrotnie, ale pozostaw ok 1 cm przerwy (między ciastem a papierem). Makowiec przełożyć do dużej blachy w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190 st przez 35 – 40 min. Później wyjąć ciasto, rozciąć papier i zostawić do wystygnięcia. Pamiętaj, żeby ciasto ciepłe, ale nie gorące polać lukrem!

20151224_111205

Składniki na lukier: 

1 szklanka cukru pudru

3-5 łyżek gorącej wody

Co zrobić:

Cukier umieścić w miseczce i dodać gorącej wody, cały czas mieszając łyżeczką. Gotowy lukier wykorzystać do dekoracji ciasta.

 

SMACZNEGO! 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s