Tort

Biszkopt:

6 średniej wielkości jajek

1/4 szklanki mąki kukurydzianej

3/4 mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Umieszczamy je w misce i dodajemy cukier, ubijamy na sztywną pianę.Teraz dodaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i zółtka jajek, miksuj na najniższych obrotach. Gotową gładką masę przekładamy do formy. Jej dół wykładamy papierem do pieczenia a boki sparujemy dokładnie masłem lub margaryną.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st.) i pieczemy przez 30 – 35 minut. Ciasto powinno zostać w formie do wystudzenia.

Biszkopt dzielimy na 3 – 4 warstwy, jedna musi być bardzo cieniutka, bo będzie dekoracją.

Karmel:

150 – 200 g cukru

2 łyżki wody

Przygotowanie:

Cukier i wodę umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na małej mocy palnika. Karmelu nie można mieszać. Można jedynie potrząsać lekko całym garnuszkiem. Karmel powinien być w kolorze karmelowym haha, czyli jasnobrązowym, lekko złotawy. Jak będzie ciemniejszy, to będzie niesmaczny. Taką miksturę przelewamy od razu na cienki blat ciasta. Nie polecam cięcia blatu na 8 kawałków od razu po nalaniu karmelu, bo można się poparzyć a biszkopt i tak pęka i karmel się ściąga. Ja zrobiłam ten błąd! Teraz wiem, że można odczekać kilka chwil i pociąć go spokojnie. Może trochę pęka, ale i tak wygląda super a my nie jesteśmy oblepieni tym karmelem i nie mamy bąbli od poparzeń!

Krem czekoladowy:

100 g gorzkiej czekolady

100 g mlecznej czekolady

330 ml śmietany kremówki, schłodzonej

Na początek rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę. Do czekolady dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.

Krem śmietankowy:

Krem śmietankowy z malinami

400 g śmietany kremówki, schłodzonej

1 szklanka cukru pudru

250 g serka mascarpone

30 dag malin, mogą być mrożone

Na początek ubij śmietanę z cukrem pudrem. Powinna być sztywna. Następnie dodaj serek mascarpone i miksuj. Teraz możesz dodać maliny. Krem należy przemieszać delikatnie szpatułką.

Przygotowanie tortu:

 

 

Biszkopt pocięty na 3 – 4 części przekładamy kremem. Następnie układamy poszczególne warstwy na siebie. Na koniec całe ciasto smarujemy warstwą kremu. Na jego górze robimy osiem większych kropek, które będą podtrzymywać biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wykonujemy dekorację z biszkoptu z karmelem. Opieramy je o kropki kremowe a na środku robimy kremowego kwiatka lub kremową kropkę z orzechami. 

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s