BUŁECZKI

Składniki:

1 i 1/4 szklanki letniego mleka

1  płaska łyżka cukru

1 jajko

3/4 łyżeczki soli

4 – 5 szkalnek mąki pszennej chlebowej

2 – 3 łyżeczki masła

20 – 25  g świeżych drożsży

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Na początek przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży. Nalej do naczynia ¼ szklanki mleka (ciepłego, ale niegorącego), 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i drożdże. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce. Teraz czas, żeby rozpuścić masło i odstawić je do lekkiego wystygnięcia. Umieść w misce mąkę, sól, cukier mleko i jako. Wymieszaj. Następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Na koniec dodaj tłuszcz. Jeżeli masa będzie dość lepka, to dodaj więcej mąki. Wyrabiaj ciasto, żeby było miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i okryj ścierką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 do 1, 5 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i znowu je urabiaj. Możesz już w tym momencie przygotować je do pieczenia, czyli uformować bułeczki, które przykryjesz ścierką i odstawisz w ciepłe miejsce na 15 -30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Bułki wyłożone na blasze z papierem do pieczenia wstawić do piekarnika na 15 – 2 0 min.

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s