Zupa marchewkowa

Składniki dla 5-6 os.

6 dużych marchewek, tj. grubych

1 cebula średniej wielkości

pół łyżeczki imbiru z paczki lub świeżo startego

pół łyżeczki kminku

pieprz, sól

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

2 gałęzie selera naciowego

śmietana 18% (mała)

kilka listków pietruszki

Przygotowanie: Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać kosteczki marchwi z dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek, przyprawić pieprzem, solą i kminkiem.. Rozgrzej piekarnik do 200st. Przełóż marchewkę na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Piecz marchewki przez 40 -50 min. Pamiętaj o termoobiegu.

Czosnek i cebulę drobno posiekaj i przesmaż z jedną łyżeczką oliwy z oliwy na patelni przez 3 – 4min. Później dodaj pokrojony w drobne paski seler naciowy. Całość podsmaż przez kolejne 3 min. lub do momentu aż seler zmięknie. Przygotuj bulion warzywny -1,5l..

Do bulionu dodaj cebulę, czosnek, seler naciowy, imbir i marchew. Gotuj ten wywar przez 30min. Zupa musi trochę zgęstnieć. Następnie odstaw ją do ostygnięcia. Później miksuj zupę na gładki i jednolity krem.

Podawać z kleksem śmietany (można zrobić też artystyczny wzór) i listkiem pietruszki. Zupa jest bardzo syta; ma lekko słodki smak z nutą pikantności.

20151227_154053

SMACZNEGO!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s