Pierniczki

Święta zbliżają się dużymi krokami. Trzeba jak najszybciej znaleźć czas, żeby upiec pierniczki.  Moje ciasteczka od niedzieli leżakują w zamkniętym pojemniku, żeby zrobiły się miękkie. Za jakiś tydzień pierniczki będą jeszcze bardziej smakowite, miękkie i gotowe do lukrowania. Poniżej przedstawiam prosty i szybki przepis na świąteczne pierniczki.

20151212_174911

Składniki:

 2 i ¼ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki miodu

Przyprawa do piernika

Płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 duże jajko

Ok. 80 g masła lub margaryny

½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki kakao

20151212_174924

Przygotowanie:

Wsyp do miski suche składniki – mąka, cukier puder, przyprawa do piernika (całe opakowanie) i kakao. Dodaj do tego jajko. 

20151212_174915

Na patelni rozpuść masło lub margarynę z miodem. Podgrzewaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudź trochę. Następnie dodaj miód z masłem do pozostałych składników.

20151212_180508

Zacznij wyrabianie ciasta.

20151212_181230

Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je na blat i rozwałkuj dość cienko. Później wycinaj formy. Żeby ciasto nie przywierało do blatu możesz podsypywać je mąką.

Rozgrzej piekarnik do 180 – 200 st. Pierniczki wyłożone na blachę (nie na kratę!!!!!) piecz przez 10 – 12 min.

20151212_200251

 Wystudzone pierniczki przełóż do pojemnika z zamknięciem. Niech poczekają tam kilka dni. Będą miękkie i gotowe do ozdabiania.

SMACZENGO!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s