Łosoś (pomysł 1) i pieczone ziemniaczki

Potrzebne będą (porcja na 2 os.):

5 dużych ziemniaków

400 – 500 dag łososia

sól, pieprz (cytrynowy i zwykły)

przyprawy – oregano, trawa cytrynowa, brown sugar (KAMIS), przyprawa do ryb (moja z Maroca; lekko pikantna), Citrus &Juicy (KAMIS), do ziemniaków, do pizzy

trochę masełka z czosnkiem i pietruszką

żółty ser

20151106_132040

Co zrobić:

 

Obrać ziemniaki i pokroić je w dość grube plastry. Później ugotować w osolonej wodzie. Uważaj, żeby ich nie rozgotować. Mają być troszkę twarde. 

Później odlej wodę i odczekaj jak będą chłodniejsze. Następnie przenieś je na naczynie żaroodporne. Posyp przyprawami – do ziemniaków, do pizzy i trochę citrus & juicy. Na koniec zetrzyj na nie żółty ser. 

20151106_135357

Teraz czas na łososia. Umyj go dobrze i podziel na dwa plastry. Na początek dość dobrze przypraw go solą i pieprzem cytrynowym i zwykłym. Później dodaj oregano, brown sugar i przyprawę do ryb (można, ale nie trzeba. Ja dodałam, bo jest lekko pikantna). Na koniec połóż na rybę małe kawałeczki masła z czosnkiem i pietruszką. 

20151106_150629

Gotowego łososia zawiń w folię aluminiową i wstaw do pieczenia. Temperatura 220 -250 st. Czas 25 – 40min. ( różnie mówią). Po jakiś 15 min. proszę wstaw do piekarnika ziemniaczki, żeby się upiekły. Później wyjmij wszystko razem z piekarnika.

20151106_132032

SMACZNEGO!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s