Pieczone pierogi z mięsem

Nowa propozycja podania pierogów, jeżeli znudziła kogoś tradycyjna forma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrzebne Ci będzie:

400 -500 dag mięsa mielonego

duża cebula (posiekana)

20 dag startego zółtego sera

przyprawy – sól, pieprz, curry, słodka papryka,  trawa cytrynowa

sezam

200 g mąki pszennej

150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę

60 ml śmietany

Co zrobić:

Do miski wsypać mąkę, dodać masło i ucierać, aż otrzymasz miaszankę przypominającą okruszki chleba. Później dodaj śmietanę i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być miękkie i trochę lepkie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie przełóż je na blat posypany mąką i rozwałkuj. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je rozwałkuj. Wytnij okrągłe formy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W czasie, gdy ciasto znajduje się w lodówce przygotuj mięso. Przypraw je tak jak lubisz, podlej oliwą z oliwek i podsmaż. Osobno podsmaż cebulę, którą przyparwisz ziarenkami smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mięso mielone musi trochę się ostudzić. Później przełóź mięso do przygotowanych wcześniej  form z ciasta oraz dodaj ser i cebulę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto zagnieć i uformuj jak klasycznego pieroga 😛

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Później obtocz pieroga w sezamie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Włącz pikarnik na 180 stopnii. Przygotowane pierogi przełóż na balchę z papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistobrązowego koloru, a nadzienie będzie dobrze upieczone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podawaj je ciepłe lub w temperaturze pokojowej z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy:

5 ząbków czosnku

sól i pieprz, przyprawa do tzatziki

150 ml jogurtu naturalnego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj wszystkie przyprawy do jogurtu oraz wyciśnij czosnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SMACZNEGO!!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s