Jabłecznik – moja wersja :)

Potrzebne Ci będzie:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 żółtka

kostka margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany kwaśnej

lub

kupić kruche ciasto w proszku 🙂

1 kg jabłek i cukier do osłodzenia

lub

jabłka prażone w słoiczku

cynamon

rodzynki

Co zrobić:

Dodaj do miski cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieć z tego gładkie ciasto.

20151103_141321

Następnie gotową masę przekładamy do formy, która jest wysmarowana masłem. Nie wykładamy jednak całego ciasta. Zostawiamy małą kulę, którą wkładamy do zamrażalnika.

20151103_141730

20151103_141733

Jabłka śceramy na grubych oczkach i mieszamy z cynamonem i rodzynkami lub wykładamy jabłka ze słoiczka i również mieszamy z cynamonem i rodzynkami.

20151104_130831

Później wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalnika i śceramy je na jabłka.

Ciasto wkładamy do piekarnika na 175 -180 st. pieczemy od 45 do 60 minut.

Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.  Podawać podgrzane z lodami i śmietaną.

20151104_213146

SMACZNEGO 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s