Bakłażan z czosnkiem

Potrzebne Ci będzie ( 4os.):

1 duży bakłażan

1 mały czosnek

50 ml oliwy z oliwek

4 kawałki karkówki

sól

pieprz cytrynowy

przyprawy – ( będzie reklama) – KAMIS brown sugar i brazylijski zesty herbs, słodka czerwona papryka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy. Mięso solimy dość dokładnie z obu stron i wkładamy dwa kawałki do naczynia żaroodpornego. Następnie przyprawiamy karkówkę kilkoma szczyptami pieprzu cytrynowego, później dość obficie obsypujemy mięso czerwoną słodką papryką i przyprawami KAMIS. Te kawałki karkówki polewamy oliwą z oliwek (niezbyt dużo); na nie kładziemy następne dwa kawałki mięsa i powtarzamy czynność. Na koniec wstawiamy mięso zamknięte pokrywą do piekarnika. Temperatura 200 – 250 stopni, czas pieczenia 40 – 60 min.

Bakłażan umyj i osusz. Pokrój średniej grubości plastry bakłażana. W małej miseczce umieść pozostałą część oliwy z oliwek i rozgnieć do niej kilka ząbków czosnku. Teraz zamocz każdy plaster bakłażana w tej mieszance dość dobrze. Każdy kawałek kładłam w naczyniu żaroodpornym, jeżeli masz taką możliwość to zrób to samo. Nie wiem czy położenie na blasze nie spowoduje spieczenia. Wszystkie kawałki bakłażana posypujemy trochę słodką papryczką i jeszcze lekko polewamy oliwą z oliwek, i wstawiamy do piekarnika. Temperatura 200 – 250 stopni; wkładamy do piekarnika z mięsem. Pieczemy 15 – 25 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SMACZNEGO : )

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s