Cynamonowe ślimaczki à la Cinnabon

Składniki:

3 szklanki mąki

szczypta  soli

5-6 łyżek cukru

jajko średniej wielkości

75 – 80  mln mleka ciepłego, ale nie gorącego

70 g roztopionego masła lub margaryny

30 – 40 g świeżych drożdży

1 – 2 opakowania cynamonu

200 – 250 g masła lub margaryny

2-3 garście rodzynek

2-3 garście posiekanych orzechów

124 ml brązowego cukru

Przygotowanie:

Rozetrzyj 30- 40 g drożdży z jedną łyżką cukru, następnie dodaj dodaj pół szklanki ciepłego mleka (35ml), nakryj czystą ściereczką i odstaw w jakieś ciepłe miejsce na 15 – 20 min.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. W miskę wsyp 3 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, jajko, roztopione masło i pozostałą część mleka. Na koniec dodaj drożdże.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teraz czas na ugniatanie ciasta. Rób to tak długo, aż będzie tworzyło ładną i zwartą masę. Trwa to ok 10 – 15 min. Później przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na przynajmniej godzinę. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać masę na nadzienie lub posprzątać w kuchni 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na początek rozetrzyj w miseczce masło lub margarynę, później dodaj cynamon według uznania i  na koniec rodzynki oraz posiekane orzechy.  Na koniec dodaj brązowy cukier i jeszcze raz wszystko rozmieszaj.

Teraz wyjmij ciasto, podsyp je mąką i wyłóż na stole. Rozwałkuj niezbyt cienko, ale też  nie grubo.  Coś ok.  2 cm. Podsypuj mąką jak będzie taka potrzeba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie rozsmaruj na cieście nadzienie, dość równomiernie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teraz zwijamy ciasto w rulon. Ciasto kroimy na kilka dość grubych plastrów.  Później takie ślimaczki kładziemy i lekko zgniatamy. Znowu odstawiamy ciasto na godzinę pod przykryciem, żeby urosło.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ślimaczki można posmarować odrobiną mleka lub żółtkiem jajka lub olejem, żeby podczas pieczenia ładnie się zarumieniły. Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 35 -40 min. w temperaturze 200 stopni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Te ciasteczka najlepiej podawać ciepłe i z sosem mascarpone.

Sos składniki:

serek mascarpone 250 g

75 g cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Całość zmiksować lub bardzo dobrze wymieszać.

SMACZNEGO!

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s